Dat andere Citadelpark

Af en toe eens dromen mag…zoals over dat andere citadelpark (le parc de la citadelle) in Rijsel. Toegegeven, je kan ons park qua grootte niet vergelijken met een park van 70 ha, maar de oorsprong is dezelfde. Een grote, stervormige citadel deed er lang dienst als verdedigingsbolwerk. Bomen waren hier niet toegestaan… Die belemmerden het zicht, enkel bovenaan, om de kanonnen te verbergen werden bomen aangeplant, en als brandhout.

Wat is dan het grote verschil? In 1880 toen overal het militaire nut van deze bouwwerken verminderde, is in Rijsel resoluut gekozen voor aanplanting van groen in plaats van gebouwen. Hierdoor is dit uitgegroeid tot een oase van groen, middenin een drukke stad. Sinds 1950 is er een zelfs een zoo, gratis.

Ideaal voor een daguitstap, perfect bereikbaar met de trein vanuit Gent…. En een echte inspiratiebron voor ons Citadelpark…..

http://www.mairie-lille.fr/fr/Cadre_de_vie/Les_parcs_et_jardins_de_la_ville/Parcs__jardins_et_promenades

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>