Wist je dat…

… er ooit 208 gemeenten in België een wielerbaan hadden, weliswaar haast allemaal zomerbanen.  De eerste wielerbaan te Gent was tegelijk een hippodroom en bevond zich van 1892 tot 1901 op de huidige Bijlokesite (foto).

… de eerste winterpiste te Gent in de grote zaal van het Floraliapaleis werd gebouwd in 1922.  Het was er ijskoud.  Daarom werd in 1929 de wielerbaan van Kortrijk naar Gent verhuisd en in de kleinere zaal naast de Floraliahall ondergebracht.  Deze vroegere serre was lekker warm, heel gezellig en werd daarom “het Kuipke“ genoemd.  Tijdens de Floraliën werd de wielerbaan tijdelijk afgebroken.  Op 12 november 1962 brandde “het Kuipke” volledig af.

… het huidige “Kuipke” in 1968 haar deuren opende. De nieuwe piste was precies even lang als de vorige.  Verder waren er nog winterbanen in Antwerpen, Brussel en eventjes in Charleroi.  In het Antwerpse Sportpaleis werd in 2001 voor het laatst gekoerst. De wielerbaan van Brussel zou in de kelders van Vorst Nationaal liggen rotten.

… het baanwielrennen vroeger veel populairder was dan de huidige wielerwedstrijden.  Er was vroeger immers geen televisie.  De allereerste wielerbaantoeristen waren vooral rijke burgers, fietsen was een elitaire hobby. Toen deze hun fietsen voor auto’s ruilden, werd het wielrennen een echte volkssport. Nu de zesdaagsen een evenement geworden zijn, komt ook een heel ander publiek een keer per jaar naar een wielerbaan.

… het ‘Citadelpark voor kinderen’ ervoor zal ijveren dat de zesdaagse zich als gast gedraagt in het park, daarbij maximaal gebruikt maakt van de bestaande infrastructuur in en rond het park.  We zagen de voorbije jaren immers met lede ogen toe hoe hele delen van het park zes dagen lang veranderden in vipparking, toilettencomplex, keuken en cateringtentenvlakte…

Bronnen:
- De Byloke en iets verder, internet, 26 september 2013 (http://sint-pietersdorp.be/ppts/gent%203a.pdf)
- MOEYAERT B., Van wielerbaan tot … “Velo-droom” De geschiedenis van het baanwielrennen in België van 1890 tot 2003, internet, 26 september 2013 (http://www.ethesis.net/wielerbaan/wielerbaan_inhoud.htm)

 

One thought on “Wist je dat…

  1. Interessant artikel. Het baanwielrennen heeft ook veel van zijn pluimen verloren door het feit dat de bekende wegwielrenners nu de winter gebruiken om te trainen en wedstrijden aan de andere kant van de wereld te rijden, terwijl ze vroeger op de piste kwamen rijden.
    Btw: Onze buurt was vroeger een echte sportwijk, want ook KAA Gent (toen nog AA La Gantoise) speelde zijn eerste wedstrijden hier, met name op de Kortrijksesteenweg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>