Geld voor 29 nieuwe Gentse parken, maar niet voor Citadelpark

Artikel in De Standaard van 7 december 2013

Geld voor 29 nieuwe Gentse parken, maar niet voor Citadelpark

| bst
Er komen de volgende vijf jaar in totaal 29 heraangelegde of nieuwe parken en groene zones in Gent. Het stadsbestuur heeft daarvoor bijna 25 miljoen euro uitgetrokken. Voor de grote heraanleg van het Citadelpark is geen budget.

Honderd miljoen euro is nodig om het Citadelpark een serieuze make-over te geven. Dat bedrag werd in 2010 naar voor geschoven, samen met plannen om het grootste stadspark van Gent te vernieuwen. Het idee was om de Floraliahal opnieuw een glansrol te geven en open te maken.

Geschrapt

Eind 2011 werd een ontwerpbureau aangesteld om het Citadelpark te hertekenen. Het toenmalige stadsbestuur sprak over een termijn van tien jaar. De komende vijf jaar is er echter geen geld voor het park. Dat zei schepen van Openbaar Groen Tom Balthazar (SP.A) donderdag.

‘Gezien de budgettaire situatie moest er worden geschrapt. We hebben gekozen om voorlopig te investeren in buurten waar te weinig groen is’, zei Balthazar. ‘Het Citadelpark is vandaag al een prachtig park.’

Voor extra studiewerk is wel honderdvijftigduizend euro gereserveerd. Met kleinere ingrepen zoals het rooien van bomen en struiken wordt het park ook veiliger en frisser gemaakt.

Oude Dokken

Voor de aanleg van 29 parken en groenzones over de hele stad is er wel geld: 24,73 miljoen. Staan onder andere op de agenda voor een (her)aanleg voor 2019: het Bloemekesparkhet Trambrugpark in het Rabot, twee nieuwe parken in de Oude Dokken, een heraanleg van het Baudelopark en de Begijnhofdries en het Buffalopark aan het oude Ottenstadionen het Porrepark in Gentbrugge.

One thought on “Geld voor 29 nieuwe Gentse parken, maar niet voor Citadelpark

  1. Veel fuzz, een wandeling met het stadbestuur, veel grote verklaringen, veel verkeer, een aartslelijke betonplaat waar niets mee gebeurt, veel klankbordgroepen, maar geen plan om iets te doen met het Citadelpark.
    Met 150 000 € nog eens te besteden aan studies, na alle kosten voor de studie voor de ontwerpgrammatica, zou er nochtans al heel wat kunnen gebeuren : snoei, opkuis, verfrissen, verkeer eruit ! Gelukkig heeft de Groendienst de vijver kunnen aanpakken.
    Als er nog eens 5 jaar overgaat, is er van de kiosk niets meer over. Dan zal die helemaal gesloopt zijn. Dus ook met Groen in het Stadsbestuur, wordt het geen tuin voor de buurt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>