STAD GENT Bestuursakkoord 2013-2018: Het Citadelpark

Het nieuwe bestuursakkoord van de stad Gent is voorgesteld. Het Citadelpark kreeg een aparte rubriek en komt in een aantal andere rubrieken i.v.m. groen in de stad soms wel, soms niet aan bod. We hebben de passages die volgens ons belangrijk zijn voor het Citadelpark geselecteerd.

Zin om te reageren? Dit kan hier of op Facebook.

STAD GENT Bestuursakkoord 2013-2018:
Het Citadelpark

Bl. 29

3.55 Nabij de afrit van de autosnelweg, in de zone tussen de Sint-Lievenslaan en de Okapistraat, bouwen we een uitgebreide Park&Ride met rechtstreekse toegang voor het verkeer komende van de autosnelweg en de kleine ring. Deze P&R laat toe om meteen over te stappen op de bestaande tramlijn 4 in de richting van het stadscentrum en op de toekomstige tramlijn 7 (prioritair te realiseren tussen het Sint-Pietersstation en de Zuid), waardoor ook een optimale verbinding ontstaat met de stations, het ICC, de zone rond het Citadelpark en het kunstenkwartier. Nabij de P&R worden ook een fietsenparking en een verhuurcentrum voor deelfietsen uitgebouwd. Het verkeer dat de B401 volgt, kan enkel deze P&R in- en uitrijden en niet verder stadinwaarts rijden. Aan het Vlaams Gewest wordt gevraagd om het resterende gedeelte van de B401 af te breken, waardoor het Zuidpark gevoelig kan vergroot worden. Wagens die willen doorrijden in de richting van het stadscentrum zullen de autosnelweg dienen te verlaten op de afrit ‘Alle richtingen’ en via de kleine ring of een versmalde weg langsheen de Zuidparklaan moeten rijden.

Bl.33

4.1 Zowel bij grote projecten, bij de aanpak van de 19de-eeuwse gordel als bij de verdere verdichting van de kernstad staat de ambitie centraal om Gent als een leefbare stad te behouden en de selectieve stadsvlucht te keren. Daarom wordt er prioritair rekening gehouden met de bekommernissen van (gezinnen met) kinderen. Gent wil zich ook in die zin onderscheiden als de kindvriendelijkste stad in Vlaanderen.

Bl. 36

4.24 We kiezen voor meer en kwalitatieve publieke ruimte. De publieke ruimte is de woonkamer van de stad. Bij elk stadsontwikkelingsproject gaat daarom aandacht naar voldoende publieke ontmoetingsruimte (parken en pleinen). We werken daarbij naar meer samenhang, aandacht voor herkenbaarheid en geborgenheid (identiteit van de buurt) en een beheer in samenspraak met de omwonenden.

4.25 Bij de inrichting van het openbaar domein wordt uitgegaan van het principe: eerst de zachte weggebruiker.

4.26 Woonstraten, pleinen en parken worden zoveel mogelijk op maat van kinderen ingericht. We zorgen er voor dat kinderen zich op een veilige manier kunnen verplaatsen naar school, naar speelruimtes en naar recreatievoorzieningen. Er wordt in elke wijk en buurt werk gemaakt van een gebiedsdekkend en aaneengesloten speelruimteweefsel.

Bl. 38

4.44 Er komt een stedelijke bouwmeester die de beoogde architecturale kwaliteit als belangrijke pijler van Gent, stad van Kennis en Cultuur, zal bewaken en stimuleren. Op termijn treedt hij in de plaats van de diverse afzonderlijke kwaliteitsteams bij grote stadsprojecten. Hij heeft voeling met het Gentse stedelijke weefsel en zijn rol moet duidelijk gedefinieerd worden. Zijn aanstelling kan leiden tot de afschaffing van een aantal andere adviesorganen, en het inkorten van de vergunningsprocedures. Hij focust zich in het bijzonder op de grootschalige projectontwikkelingen, maar ook op elke ingreep in gevoelige zones vanuit het oogpunt van monumenten- en landschapszorg. Bij de uitwerking wordt er over gewaakt dat dit de besluitvorming over projecten niet versnippert of vertraagt.

Bl. 47

Voldoende groen en natuur zijn essentieel voor de leefbaarheid van een stad. Aan de ene kant biedt leven in de stad veel voordelen op ecologisch, sociaal en economisch vlak, aan de andere kant maakt de aanwezigheid van groen en natuur onder de vorm van parken, groene longen, maar ook lanen, wijkgroen en tuinen het wonen in de stad aantrekkelijk.

Kwaliteitsvol groen en biodiverse natuur zijn hierbij speerpunten voor een gezonde en aangename Gentse leefomgeving: van groendaken, privé- en geveltuinen over gespreide buurt- en wijkparken en groenassen naar vlot bereikbare groenpolen, stadsbossen en grotere natuurgebieden.

Er is zowel nood aan woongroen, wijkparken als grote groene longen. In 2009 beschikte 39% van de inwoners, conform de groennorm, over een wijkpark (= minimum 1 ha groot) op een aanvaardbare afstand (maximaal 400 m). Dit aantal fors verhogen op relatief korte termijn is één van de grootste uitdagingen voor de komende jaren.

Bomen beïnvloeden het microklimaat van de stad, ze hebben een afkoelend effect. In tijden van klimaatverandering en opwarming kunnen bomen dus ook op dat vlak enig soelaas bieden. Anderzijds is het nodig om bij de keuze van beplanting rekening te houden met de toekomstige klimaatwijzigingen (klimaatrobuustheid van het groenbeleid).

Bl. 50

6.22. Het masterplan Citadelpark wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij de parkfunctie geherwaardeerd wordt. Dit vraagt het drastisch verminderen van de verharde oppervlakte in het park, het versmallen van de (auto)wegen tot voet- en fietspaden en uiteraard het weren van gemotoriseerd verkeer.

Binnen dit masterplan kan de Floraliënhal opgewaardeerd worden en dienen als overdekte parkzone en als ondersteuning en draaischijf voor de omliggende gebouwen (SMAK, Kuipke en congrescentrum). Onder de Floraliënhal bestaat de mogelijkheid om een ondergrondse logistieke ruimte met parkeermogelijkheden te voorzien voor de gebruikers van de infrastructuur (leveranciers, exposanten, artiesten, sportlui, en verzorgers).

We realiseren een autovrij museumplein met ruimte voor tram 7 tussen het SMAK en het MSK. Tegelijk wordt het park geïntegreerd in de realisatie van de Cultuurkilometer. De herwaardering van het park gebeurt, net als het zoeken naar alternatieven voor het buurtparkeren, in samenspraak met de buurtbewoners.

[...]

6.25. We willen dat onze parken gerespecteerd worden als de gemeenschappelijke tuin van alle Gentenaars. Om de plaag van het zwerfvuil te bestrijden en de leefregels te laten naleven zullen de gemeenschapswachten regelmatig zichtbaar aanwezig zijn in de parken.

Bl. 85

12.39 We ontwikkelen het Kunstenkwartier als een toeristische trekpleister, met de Krook, de gerenoveerde Boekentoren, het Citadelpark en de musea als belangrijkste troeven.

Bl. 87

13.4 De straten, pleinen en parken zijn publiek domein en voor iedereen toegankelijk. We dragen zorg voor het specifieke karakter van elk van die plekken, en voor hun rol als ontmoetingsruimte. De aard en omvang van de activiteiten die er georganiseerd worden, staan in verhouding tot de beschikbare capaciteit en draagkracht van plek en buurt. We zorgen ervoor dat de reclamevoering binnen de redelijke perken blijft met respect voor de openbare ruimte en/of het historische kader.

Bl. 90

14.11 We willen de bestaande klankbordgroepen verder laten evolueren tot open buurtstuurgroepen waar debat mogelijk is tussen inwoners, ontwerpers en de betrokken ambtenaren vanaf de start van een project. We waken erover dat deze inspraakorganen de diversiteit in de wijk weerspiegelen. Stadsambtenaren worden extra gevormd om participatief te gaan werken.

Zin om te reageren? Dit kan hier of op Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>